Musiikkiterapia
Musiikkiterapia on tieteelliseen tutkimukseen perustuva kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikkia käytetään vuorovaikutuksen keskeisenä välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Musiikkiterapian avulla voidaan kuntouttaa eri ikäisiä ja eri diagnostisiin kohderyhmiin kuuluvia potilaita. Se soveltuu esimerkiksi erilaisten neurologisten, fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten ongelmien kuntouttamiseen joko pääasiallisena kuntoutusmuotona tai yhdessä muiden kuntoutusmuotojen kanssa.
Musiikkiterapian toteutuminen
Musiikkiterapiaan osallistuminen ei vaadi asiakkaalta musiikillisia taitoja. Musiikkiterapian menetelmiä ovat musiikin kuuntelu, laulaminen, soittaminen, improvisointi, oman musiikin tekeminen ja vibroakustinen (ml. fysioakustinen) hoito. Musiikkiterapia voi sisältää myös keskustelua, kirjoittamista, kuvallista työskentelyä, liikettä sekä rentoutumista. Musiikkiterapia toteutuu yksilöterapiana yleensä 45-60min. tai ryhmäterapiana 60-90min kerrallaan, 1-2 kertaa viikossa ja useimmiten n. 1-3 vuoden ajan. Musiikkiterapiaa käytetään asiakkaan yksilöllisestä tarpeesta riippuen ainoana kuntoutusmuotona tai muiden kuntoutusmuotojen ohessa. Pitkäjänteinen musiikkiterapiatyöskentely soveltuu mm. vuorovaikutukseen sekä psyykkisiin oireisiin ja häiriöihin liittyvään kuntoutukseen. Myös lyhytkestoisemmat prosessit ovat mahdollisia; tällöin terapia on luonteeltaan tukea antavaa ja tavoitteena voi asiakkaasta riippuen olla esimerkiksi rentoutumisen opettelu, itsetuntemuksen lisääminen musiikin avulla tai terapiamuodon soveltuvuuden arviointi. Musiikin opetteleminen ei useimmiten ole terapian keskiössä ellei se edistä kuntoutuksellisten tavoitteiden toteutumista. Musiikkiterapian johdosta asiakas saattaa kuitenkin omaksua musiikillisia taitoja. Näin ollen musiikin harrastaminen mm. erityismusiikkikasvatuksen keinoin saattaakin joissakin tapauksissa olla luontainen jatkumo terapiaprosessin päätyttyä.
Musiikkiterapiaan hakeutuminen
Kiinnostuessaan musiikkiterapiasta kuntoutusmuotona asiakas voi ottaa itse yhteyttä suoraan musiikkiterapeuttiin tai ottaa asian puheeksi hoitavan lääkärin kanssa. Musiikkiterapiaan tullaan useimmiten lääkärin lähetteellä, joko musiikkiterapian alkuarviointijakson kautta tai esim. erikoissairaanhoidon moniammatillisen työryhmän suosituksesta. Terapian maksajana voi olla Kela, sairaanhoitopiiri, terveyskeskus, sosiaalitoimi, perheneuvola, vakuutusyhtiö tai muu vastaava taho. Musiikkiterapiaan voi tulla myös itse maksaen, tällöin lääkärin lähete ei ole välttämätön, mutta riittävien taustatietojen saaminen tulisi muutoin varmistaa. Kela korvaa musiikkiterapiaa tietyin edellytyksin alle 65-vuotiaille vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena sekä kuntoutuspsykoterapiana 16-25 -vuotiaille nuorille. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen terapiat ovat asiakkaalle maksuttomia, mutta nuorten kuntoutuspsykoterapian kohdalla asiakkalle jää maksettavaksi omavastuuosuus Kelan korvaaman summan jälkeen. Avainmusiikki toimii Kelan musiikkiterapian palveluntuottajana sekä vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa että nuorten kuntoutuspsykoterapiassa. Musiikkiterapia voi toteutua tilanteesta ja yksilöllisestä tarpeesta riippuen yksilö- tai ryhmäterapiana ja se voi kuntoutussuunnitelman mukaisesti sisältää myös vanhempien ohjauskäyntejä ja/tai yhteisterapiaa toisen terapiamuodon terapeutin kanssa (jälkimmäinen vain Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Avainmusiikki toimii moniammatillisessa yhteistyössä mm. puheterapeutin kanssa.
Musiikkiterapeutti ja terapian toteutuspaikat sekä etäterapia
Avainmusiikissa musiikkiterapiapalveluita tarjoaa laaja-alaisen musiikkiterapeutin koulutuksen ja alan maisteriopinnot suorittanut FM musiikkiterapeutti Anne Takamäki. Terapeutilla on asianmukainen ja säännöllinen työnohjaus työnsä tueksi ja kokemusta erityisesti eri ikäisten autismikirjon henkilöiden sekä psyykkisistä oireista ja häiriöistä kärsivien ja monikulttuuristen asiakkaiden kanssa työskentelystä. Musiikkiterapia toteutuu lähetteen mukaisesti joko Avainmusiikin esteettömässä toimitilassa Hämeenlinnassa tai päiväkoti-, koulu-, laitos- ja kotikäynteinä. Avainmusiikin toiminta-aluetta ovat tällä hetkellä Kanta-Häme ja osin Etelä-Pirkanmaa. Myös etäterapia tietoturvallisen sovelluksen välityksellä on yksilöllisen harkinnan mukaan mahdollista, samaten vanhempien ohjauskäynnit ja moniammatilliset palaverit voidaan tarvittaessa toteuttaa etäyhteyksin.
Lisätietoja:
Suomen musiikkiterapiayhdistys ry www.musiikkiterapia.fi
Musiikkiterapia eri asiakasryhmille http://www.musiikkiterapia.fi/index.php/mita-musiikkiterapia-on/musiikkiterapia-eri-asiakasryhmille
Musiikkiterapeutin ammattieettiset ohjeet http://www.musiikkiterapia.fi/index.php/ammattietiikka
Musiikkiterapian ammatillinen koulutus Eino Roiha -instituutissa www.ers.fi
Musiikkiterapia Cochrane -tietokannassa https://www.cochrane.org/search/site/Music%20therapy?solrsort=
Suomessa tehtyjä musiikkiterapian väitöstutkimuksia http://www.musiikkiterapia.fi/index.php/musiikkiterapian-vaitostutkimukset
Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus http://www.kela.fi/vaativa-laakinnallinen-kuntoutus
Kelan kuntoutuspsykoterapia http://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia
www.musiikkiterapia.fi
https://www.kela.fi/vaativa-laakinnallinen-kuntoutus
https://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia
Avainmusiikki Tmi
Aulangontie 2 C Lh
13210 Hämeenlinna
Aulangontie 2 C Lh
13210 Hämeenlinna
Avoinna vain ajanvarauksella
© Avainmusiikki Tmi 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.