MUSIIKKITERAPIAPALVELUT 
 Aliotsikko

AVAINMUSIIKKI - SELKOSIVU

Avainmusiikista on saatavana musiikkiterapiaa ja vibroakustista hoitoa kaikenikäisille asiakkaille. Avainmusiikki tarjoaa yksityisen terveydenhuollon palveluita, joita korvaa esimerkiksi Kela tai hyvinvointialue.


TERAPIAPALVELUT


Musiikkiterapia Kelan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena

 • Terapian maksaa Kela. Asiakas tarvitsee lääkärin lähetteen tai kuntoutussuunnitelman. Asiakkaan tulee tehdä hakemus Kelaan. 
 • Terapia on tarkoitettu alle 65-vuotiaille henkilöille, joilla on suuria vaikeuksia arjessa sairauden tai vamman vuoksi.
 • Terapia voi lähetteestä riippuen olla yksilöterapiaa tai ryhmäterapiaa. Terapia voi joskus sisältää ohjauskäyntejä vanhemmille tai yhteisterapiaa toisen terapeutin kanssa.


Musiikkiterapia Kelan kuntoutuspsykoterapiana nuorille

 • Kela maksaa osan terapiasta ja asiakas maksaa omavastuuosuuden. Joskus omavastuuosuuden maksaa muu taho kuten sosiaalitoimi.
 • Asiakas tarvitsee lääkärin lähetteen. Aluksi lähete tarvitaan psykiatrilta, myöhemmin muun lääkärin lausunto voi riittää. Asiakkaan tulee tehdä hakemus Kelaan.
 • Terapia on tarkoitettu 16-25 -vuotiaille nuorille, joilla on mielenterveyden häiriö. Tavoitteena on työkyvyn tai opiskelukyvyn palauttaminen.
 • Terapia voi olla lähetteestä riippuen yksilöterapiaa tai ryhmäterapiaa. Terapia voi sisältää myös ohjauskäyntejä vanhemmille.


Musiikkiterapia hyvinvointialueen, sosiaalitoimen, vakuutusyhtiön tai muun tahon korvaamana

 • Lähettävä taho korvaa terapian yleensä kokonaan. Aikuiselle asiakkaalle saattaa tulla pieni omavastuuosuus.
 • Lähete vaatii yksilöllistä harkintaa. Terapia saattaa toteutua hyvinvointialueen kautta esimerkiksi, jos Kela ei korvaa terapiaa tai jos tarvitaan musiikkiterapian arviointijakso.
 • Terapiaan voi tulla myös itse maksaen. Silloin lääkärin lähete ei ole välttämätön.


Vibroakustinen hoito

 • Vibroakustinen hoito on musiikkiterapian menetelmä. Sitä voidaan käyttää osana musiikkiterapiaa. Vibrokaustiseen hoitoon voi tulla myös itse maksaen. 
 • Matalataajuinen äänivärähtely tulee Multivib-patjasta. Värähtely voi auttaa rentoutumisessa ja terapian psyykkisessä työskentelyssä. Se voi auttaa myös esimerkiksi kipuun, univaikeuksiin ja spastisuuteen.


Musiikkiterapeutti

 • Avainmusiikissa terapeuttina toimii Anne Takamäki, joka on FM musiikkiterapeutti, musiikkipedagogi AMK, vammaistyön lähihoitaja, VIBRAC-hoitaja ja neuropsykiatrinen valmentaja. Hän toimii työn ohella väitöskirjatutkijana ja tutkii autismikirjon lasten musiikkiterapiaa. 
 • Anne Takamäellä on kokemusta erityisesti autismikirjon ja psyykkisesti oireilevien asiakkaiden musiikkiterapiasta sekä monikulttuurisesta ja moniammatillisesta työskentelystä. Hänellä on myös pitkä kokemus musiikinopetuksesta (lähihoitajaksi opiskeleville nuorille ja aikuisille, vaikeasti vammaisille aikuisille ja muskarissa alle kouluikäisille lapsille).

 

Vastaanotto

 • Vastaanotto sijaitsee Aulangontiellä Hämeenlinnassa ja on avoinna ajanvarauksella. Osoite on Aulangontie 2 C LH (liikehuoneisto), 13210 Hämeenlinna. Vastaanoton osoite on merkitty Google maps -palveluun. 
 • Vastaanotto sijaitsee kerrostalon parvekkeiden puolella yläpihalla. Autolla tai taksilla pääsee ajamaan ja pysäköimään oven eteen (yksi asiakaspaikka). Läheisen Viipurintien risteyksen luona pysähtyy monta Hämeenlinnan linja-autoa ja juna-asemalta on kävelymatka.
 • Sisälle pääsee ovikelloa soittaen. Vastaanotolla on oma odotustila ja asiakas-wc. Vastaanotolla on kaksi terapiahuonetta. Suurempi huone on yksilö- ja ryhmäterapiaa varten ja pienempi huone yksilöterapiaa ja vibroakustista hoitoa varten.


 Esteettömyys

 • Avainmusiikin toimitila on esteetön. Ulko-ovelle on saatavissa irralliset rampit. Liikkuminen on mahdollista pyörätuolilla ja rollaattorilla. Kysy meiltä tietoa, jos käytät erityisen leveää sähköpyörätuolia. Tilassa ei valitettavasti ole inva-wc:tä. 
 • Tilassa on mahdollisuus himmeämpään valaistukseen. Lapsille on tarvittaessa saatavilla kuulosuojaimet. Tilaan on mahdollista tulla avustajakoiran kanssa. Tilassa ei ole allergiaa aiheuttavia huonekasveja.

 

Kotikäynnit ja koulukäynnit

Teemme myös esimerkiksi koti-, päiväkoti- ja koulukäyntejä. Tapaaminen on mahdollista myös asumisyksikössä, päivätoiminnassa tai muussa arjen ympäristössä. Toimimme Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueilla. 


 Etäterapia

Myös etäterapia kuvapuheluna on mahdollista, mikäli se soveltuu asiakkaalle. Vanhempien ohjauskäyntejä ja verkostopalavereja voidaan myös toteuttaa etäyhteyksin.

 

Kielitaito ja kommunikaatio

Avainmusiikki palvelee suomeksi ja englanniksi, tarvittaessa myös ruotsiksi. Terapiassa käytetään tarvittaessa myös tukiviittomia sekä muita AAC-menetelmiä. 

 

Menetelmät ja välineet

 • Avainmusiikki käyttää musiikkiterapian menetelmiä, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Menetelmiä ovat esimerkiksi musiikin kuunteluun, äänenkäyttöön, soittamiseen ja improvisaatioon, musiikin tekemiseen sekä musiikkiin ja liikkeeseen perustuvat menetelmät ja matalataajuinen äänivärähtely. Musiikkiterapia voi sisältää myös keskustelua, kirjoittamista, kuvallista työskentelyä, liikettä sekä rentoutumista. 
 • Musiikkiterapia on tavoitteellista kuntoutusta. Käytettävät menetelmät valitaan aina asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden.
 • Musiikkiterapian välineitä ovat esimerkiksi erilaiset soittimet, vibroakustinen patja (matalataajuinen äänivärähtely), Taikofon-tyyny, iPad, taide- ja aistimateriaalit, AAC-kommunikaatiomateriaalit, pelit ja lelut. 
 • Vastaanotolla on esimerkiksi bändisoittimia sekä muita soittimia kuten kanteleet, ukulelet ja erilaisia rytmisoittimia. Koti- ja koulukäynneille tuomme tarvittavat välineet mukana. 
 • Välineet sopivat lasten, nuorten ja aikuisten terapiaan.

 

Vakuutusturva

Avainmusiikin asiakkaat on vakuutettu potilasvakuutuksella sekä kuntoutukseen osallistuvien henkilöiden tapaturmavakuutuksella.

 

Koulutukset ammattilaisille

Avainmusiikista on saatavana myös koulutuksia ammattilaisille. Koulutukset järjestetään Hämeenlinnan toimitilassa tai asiakkaiden tiloissa koko Suomen alueella.

 

Yhteydenotto

Ota yhteyttä ja kysy lisää!


Linkit:

Kelan selkosivu kuntoutuksesta: https://www.kela.fi/web/selkosuomi/tukea-kuntoutukseen

Suomen musiikkiterapiayhdistys ry: https://www.musiikkiterapia.fi


Avainmusiikin rumpuja